BILAGA

Kapitel 16: ANDRA VÄSTLÄNDER

l) Schweiz

 

Ur DN den 24/9 -06:

"De schweiziska väljarna röstade på söndagen för en ny lag som ska göra det svårare att få asyl i landet. Justitieministeriet meddelade att 71 procent röstat ja i en folkomröstning om lagförslaget."
 
"Regeringen hävdar att lagen ska minska missbruk av landets asylmöjligheter. Men FN:s flyktingorgan, UNHCR, menar att reglerna gör det svårare för verkliga flyktingar att få en fristad i landet.
 
Enligt de nya lagarna måste asylsökande kunna visa giltiga identitetshandlingar. De som får avslag på sina ansökningar får sina socialbidrag nedskurna och kan interneras i väntan på avvisning."
 
"Såväl parlament som regering har givit klartecken till förändringarna, men motståndare samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att tvinga fram en nationell folkomröstning."


Ur DN den 26/9 -04:

"FORTSATT SVÅRT ATT BLI SCHWEIZARE

Väljarna i Schweiz sade på söndagen nej till förändringr i landets medborgarskapslag."

Folkomröstningen gällde en försiktig reform av reglerna för hur andra och tredje generationens invandrare att kunna bli schweiziska medborgare.

"Enligt det ena förslaget som schweizarna röstade om skulle det bli lättare för ungdomar mellan 14 och 24 år i andra invandrargenerationen att få ett schweiziskt pass... Dessutom föreslogs att tredje generationens invandrare automatiskt skulle bli schweiziska medborgare vid födseln."

Det visade sig att en majoritet av de röstande sade nej till båda förslagen. Dessutom röstade en majoritet av landets 26 kantoner nej.

(Schweiz har 7 miljoner invånare varav 1,5 miljoner är utländska medborgare. 1 miljon av dem är födda i Schweiz eller har bott där i tio år eller mer.)


Fria Tider den 24/3 -10:

"Muslimska krav in i döden

Schweiz upplever allt hårdare krav från invandrade muslimer. En muslimsk paraplyorganisation kräver nu att det skall erbjudas muslimska begravningsplatser i varje kanton. Detta meddelar den schweiziska tidningen swissinfo.ch.

Islamsk tro kräver av muslimer att de skall begravas separat från andra med annan tro, därför höjer nu muslimer röster i Schweiz att varje kanton skall erbjuda en muslimsk begravningsplats – trots att det i vissa kantoner knappt finns några muslimer alls. En annan aspekt som, enligt kritiker, lägger ett löjets skimmer över kravet är att 90 % av alla muslimer som dör i Schweiz repatrieras till sitt hemland.

Kommuner i Bern och Köniz har nyligen stått emot krav på muslimska begravningsplatser. Detta har väckt ont blod i Farhad Afshar, ledare för en muslimsk paraplyorganisation, som är beredd att gå till domstol för att få igenom sitt förslag. Afshar menar att han fått många klagomål från muslimer i landet, som anser att de har rätt att dö ”med värdighet”.

Det muslimska kravet har lett till en het debatt i Schweiz. Oskar Freysinger, parlamentsledamot för Schweizerische Volkspartei, säger att: 'muslimerna vill skapa en parallell struktur ända in i döden.'. Christlichdemokratische Volksparteis ledare, Christophe Darbellay, gick ännu längre och kom dagarna efter minaretförbudet med förslaget att förbjuda muslimska och judiska begravningsplatser helt. "